Informatie voor vakmensen

Zorg voor een goed leesklimaat

 

Probeer het kind nieuwsgierig te maken naar een boek, bijvoorbeeld door een passage voor te lezen of door erover te vertellen.

- Zorg voor een rustig leesklimaat.
- Lees samen met het kind (wanneer de situatie het toelaat) bijvoorbeeld om en om een bladzijde.
- Zoek boeken die het kind aankan. Niet te moeilijk dus, maar wel spannend! Een voorbeeld hiervan zijn de boeken uit de Kokkel-reeks.
- Laat kinderen meerdere boeken lezen van hun favoriete schrijvers. Zij hebben dan al een positieve leeservaring met een boek van een bepaalde schrijver, waardoor zij nieuwsgierig zullen zijn naar andere boeken van deze schrijver.
- Laat kinderen boekenseries lezen. Boekenseries maken nieuwsgierig en zorgen ervoor dat kinderen blijven lezen (www.makkelijklezenplein.nl).
- Kies boeken die aansluiten bij of gaan over de hobby's van het kind, bijvoorbeeld piraten, paarden, auto's. Vaak willen kinderen daar alles van weten. Op die manier kijken ze met plezier naar boeken: een positieve ervaring met boeken dus.
- Creƫer een luisterhoek waar kinderen naar luisterboeken kunnen luisteren.
- Laat een kind voorlezen aan kleuters of jongere kinderen. Deze positieve voorleeservaringen geven het kind zelfvertrouwen in het lezen.