Informatie voor kinderen

 

Wil je weten hoe een boek wordt gemaakt? Voor een spreekbeurt of een werkstuk? Hier kun je lezen hoe dat bij uitgeverij De Inktvis gaat.


De post
Bijna elke dag brengt de postbode grote enveloppen bij De Inktvis. Daarin zitten manuscripten: verhalen van mensen die hopen dat wij daar een boek van gaan maken. Dat gebeurt maar een heel enkele keer. Meestal gaan we zelf naar schrijvers die al eerder een boek hebben uitgegeven.
Toch bekijken we al die manuscripten en kijken of de verhalen spannend en mooi zijn geschreven. Je weet nooit of er een nieuwe Harry Potter of Pluk van de Petteflet tussen zit...


De uitgeverij 
Als we eenmaal hebben besloten dat we een boek gaan uitgeven, lezen we het manuscript heel goed door. Meestal vinden we dat er nog wat aan moet veranderen. Dat heet redigeren. Die veranderingen bespreken we met de schrijver.

  • Zonder plaatjes wordt het boek wel erg saai. Dus gaan we op zoek naar een illustrator: iemand die tekeningen bij het verhaal gaat maken.
  • Als ook die klaar zijn, gaat de vormgever ermee aan de slag. Die zorgt ervoor dat er een mooi omslag komt en kiest een geschikte letter voor het boek. Ook plaatst de vormgever de illustraties in de tekst. De uitgever controleert alles nog een keer goed in de zetproef.
  • Van de vormgever gaat het boek naar de drukker. Eerst stuurt de drukker een drukproef naar de uitgever voor de allerlaatste controle. Als die is goedgekeurd kan de drukker aan de slag.
  • Als het boek is gedrukt, brengt de drukker de gedrukte vellen naar de binder. De binder zorgt dat alle bladzijden bij elkaar blijven en dat er een kaft om het boek komt.
  • De binder brengt de dozen met boeken naar het Centraal Boekhuis in Culemborg. Vanuit die plek gaan de boeken naar de boekwinkel en de bibliotheek.
  • De uitgeverij zorgt ervoor dat iedereen weet dat de boeken klaar zijn. Nu moeten de boeken natuurlijk verkocht gaan worden. De uitgever maakt reclame voor de boeken.
Winkel en bibliotheek
En dan zijn de boeken eindelijk te koop of te leen en kan jij ze gaan lezen. Veel plezier ermee!