Voorlezen in de kunst

Presentatie 'Voorlezen in de kunst'

Onder schilders is 'lezen' een favoriet onderwerp. Er zijn niet alleen veel schilderijen waarop je een lezend persoon ziet, maar daarbinnen bestaat een enorm aanbod van schilderijen waarop wordt voorgelezen. Welk verhaal delen zij? Wat voelt of denkt de voorlezer en hoe ervaart de luisteraar dat? In welke wereld vertoeven zij samen door het lezen van dat boek? Lezen voert je mee naar een andere wereld, een wereld waar jij als de toeschouwer geen toegang tot hebt.

                                                             Mary Cassatt (1877-1926)

Presentatie

Elseline Knuttel, leesspecialist en kunstliefhebber, verzamelde afbeeldingen van schilderijen waarop 'voorlezen' centraal staat, in verschillende stijlen en vanuit verschillende culturen en perioden. Kinderen lezen elkaar voor, ouders of grootouders lezen het kind voor of omgekeerd, volwassenen lezen elkaar voor, voorlezen in 1-op-1- situatie of juist in groepsverband. Zij beschouwt de beelden vanuit haar expertise als leesspecialist en vanuit kunsthistorisch oogpunt. Zo ontstaat een onderhoudende reis door de kunstgeschiedenis aan de hand van beelden van lezende mensen.

Al dan niet met Pubquiz

Om de bijeenkomst op geanimeerde wijze af te sluiten bestaat de mogelijkheid om een pubquiz te houden over het onderwerp, met kleine prijsjes die in verband staan met het onderwerp 'Voorlezen in de kunst'.

Belangstelling?

Interesse voor bibliotheek of leesclub? Neem contact op met Elseline Knuttel voor mogelijkheden en tarieven op via info@inktvis.nl of 06 33310931