Wie is Elseline Knuttel?


Loopbaan

Elseline Knuttel richtte Uitgeverij de Inktvis op in 1995. Zij startte haar loopbaan daarvoor in onderwijs (o.a. docent Nederlands op een ISK) en bibliotheek. Aansluitend koos zij voor een ander aspect van het boekenvak, namelijk het uitgeven van boeken. Ze volgde de Vakopleiding Uitgeverij en was ook enkele jaren gastdocent bij dezelfde opleiding. Naast het uitgeven werkte ze in de boekhandel (Kinderboekwinkel de Giraf) en bij de Hogeschool Rotterdam (o.a. bij de Pabo in Dordrecht). Sinds 2000 legde ze zich bij het uitgeven toe op boeken voor kinderen die moeite hebben met lezen. In samenwerking met de bibliotheek was ze jarenlang actief als trainer van de Cursus Open Boek. Vanaf 2000 gaf - en geeft - ze eveneens trainingen en workshops over leesmotivatie en theaterlezen.

Theaterleesspecialist

In 2012 rondde ze haar Masteropleiding (SEN) Dyslexie- en Leesspecialist af, met als onderzoeksonderwerp 'theaterlezen voor zwakke lezers'. Deze opleiding inspireerde haar tot het ontwikkelen van de leesspeciaalzaak leesLETTERS in 2010. In 2020 droeg zij deze (web)winkel over aan Kinderboekwinkel de Giraf in Dordrecht.
In verband met haar pensionering heeft ze op 1 januari 2023 haar concept 'theaterlezen' overgedragen aan Uitgeverij Gottmer.
Nu houdt ze zich als theaterleesspecialist voornamelijk bezig met het geven van scholing op het gebied van theaterlezen.

Voor meer informatie over theaterlezen kijk op theaterlezen.nl en op deze site.

In 2010 verscheen een portret over Elseline Knuttel in Droomdebuut.

Titels van Elseline Knuttel

Het kloeke moppenboek (samen met Helen van Vliet en Agnes Wijers)
Het extra kloeke moppenboek (idem)
Applaus voor jou - Handleiding theaterlezen voor leesbegeleiders
Zo tollig en zwarrig (samen met Jan Stroeve)