Wie is Elseline Knuttel?

Uitgeverij De Inktvis bestaat sinds 21 maart 1995 en is gespecialiseerd in jeugdliteratuur en leesbevordering. Als eerste verscheen de serie Boekje Open, een serie over leesbevordering aan de hand van thema's in de jeugdliteratuur. In 1999 kwamen de eerste kinderboeken uit. Sinds 2003 legde de uitgeverij zich toe op makkelijk te lezen boeken en sinds 2014 geeft de Inktvis vooral theaterleesboeken uit.

De Inktvis is lid van de Vereniging van Zelfstandige Uitgevers.


Elseline Knuttel richtte de uitgeverij op na een loopbaan in onderwijs (o.a. docent Nederlands op een ISK) en bibliotheek. Aansluitend koos zij voor een ander aspect van het boekenvak, namelijk het uitgeven van boeken. Ze volgde de Vakopleiding Uitgeverij en heeft vanaf 1995 haar eigen uitgeverij: De Inktvis. Sinds 2000 heeft ze zich toegelegd op boeken voor kinderen die moeite hebben met lezen. In 2012 rondde ze haar Masteropleiding (SEN) Dyslexie- en Leesspecialist af, met als onderzoeksonderwerp 'theaterlezen voor zwakke lezers'. Deze opleiding inspireerde haar tot het ontwikkelen van de leesspeciaalzaak leesLETTERS in 2010. In 2020 droeg zij deze (web)winkel over aan Kinderboekwinkel de Giraf in Dordrecht.
Nu houdt ze zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen en uitgeven van nieuwe theaterleesboeken en het geven van scholing op het gebied van theaterlezen.

Voor meer informatie over theaterlezen kijk op theaterlezen.nl.

In 2010 verscheen een portret van Elseline Knuttel in Droomdebuut.